lørdag, desember 02, 2006

Verdens viktigste dyr, nr 6

Meg og Katrine fant ut at ei stor svømmende ku er urettferdig glemt. Derfor vil vi igjen belyse dette høyst interessante dyret ved å gi det 6. plassen på lista vår! La meg presentere SJØKUA!

Sjøkua blir delt i to familier; Dugongfamilien og Manatfamilien. Den største forskjellen mellom disse to familiene er skalleformen og halen. Manatene har rundere hode en Dugongene, mens sistnevnte har delt hale, det har ikke Manatene.

Sjøkua har det vitenskapelige navnet Sirenia, som kommer fra ordet sirene som betyr havfrue!

Ellers har sjøkuene mye kroppsfett og kan velge om de vil svømme eller gå. Når de går, bruker de armene sine som bein og labber rundt på havbunnen. De samme armene brukes som årer når de svømmer, og spiseredskaper når de skal ta til seg næring.
Sjøkua er temmelig tannløs og har brystvortene sine plassert under armene. Disse dyrene kan lett bli tatt for å være steiner når de ligger på bakken, dette på grunn av den flotte gråfargen deres.

Disse store kuene finnes i både freskvann og saltvann, noen mener faktisk at manatene er avhengig av tilgang til ferskvann mens dugongene kan skille ut salt i nyrene sine, og derfor klarer seg med bare sjøvann.
Sjøkua trives best under vann der den spiser og hviler. Men hvert kvarter må den opp til overflaten for å puste. Da flyter de enkelt og greit rett opp til overflaten og trekker pusten, før de synker til bunnen igjen. Tung beinbygning uten beinmarg gjør at de kan ligge på bunnen uten å flyte opp.

Man regner med at de nærmeste nålevende slektningene er elefanten og den asiatiske fjellgrevlingen.

Sjøkua er utrydnings trua og har det ikke lett i denne verden. Blandt annet er de urettferdig undertrykt av hvalross, sel og sjøløve.

Sjøkuene kan bli 3 meter lange og veie 400-500kilo.

Jeg håper nå at du ALDRI mer vil tro at sjøkua er ei ku som lever under vann, eller som vist på bildet. Dette er en fryktelig feiltakelse, som jeg håper ikke er deres oppfatning av dette særdeles viktige dyret.

Ellers vil jeg bare be dere om å passe på litt neste gang du skal bade. Steinen på bunnen kan være ei sjøku...

Tips: følg med på julebloggen i desember!

4 kommentarer:

Ingvill sa...

haha, nå kommer jeg til å være redd for å bade til sommeren.. tenk hvis jeg står på ei sjøku..!;)

Vilde sa...

Mormor trødde på en blekksprut en gang vi bada i Hellas. Kanskje det blir sjøku neste gang??

Hilde sa...

Ja det skal du ikke se bort i fra=)

Anonym sa...

Å for en fantastisk nydelig post Hilde!
Det er jo ikke rart at vår venn sjøkua er utryddningstruet når man ser hvor lite opplyste våre menneskelige venner er om dette dyret! De tråkker jo ned halvparten uten å vite at de eksisterer i det hele tatt:P
Jeg merker at vi gjør en virkelig god gjerning med denne lista vår! bare tenk så mye lærdom vi har stappet inn i alle de små huene..
men nå vil jeg senge!
sov godt!
Ø.K!!