mandag, mars 12, 2007

Navn-Names-Namen

Jeg vil begynne denne posten med en navne-erfaring jeg har gjort meg i løpet av mitt 18årige liv. Det hele skjedde i 9.klasse, da vi skulle konfirmere oss og vi skulle levere et typisk registringsskjema. Den eneste feilen med dette skjemaet var at det var tre navneruter. En til fornavn, mellomnavn og etternavn. Siden jeg ikke har noe mellomnavn tulla meg og min kjære søster med å sette inn forskjellige navn i denne ruta (skrevet med blyant så klart). Det endte iallefall med at jeg sendte skjemaet, og egentlig glemte hele greia. Men så kom jeg plutselig på en seriøs tabbe jeg hadde gjort. På mitt skjema stod det at jeg hette Hilde Teodorine Arnesen, og det er noe jeg helst ville slippe å hete gjennom hele konfe-tida. Derfor måtte mamma ringe til menighetshuset for å få dem til å slette dette ekstranavnet mitt, og en lattermild Tor Erling lurte på hvorfor jeg ikke ville hete det... Nei, kan du tenke deg det...?


Men navn er en fin ting, hvis de brukes med sunn fornuft. De er temmelig praktiske og gjør hele samfunnet mer oversiktlig. Tenk hvis vi ikke hadde
hatt navn, og måtte si du til alle... Hvilket kaos...
Men det er ikke egentlig det jeg vil skrive om i denne posten.
For, som Vilde vet godt, har jeg over en lengre periode irritert meg litt over at det alltid er en Dieter i tyskbøkene, og ser du en tysk film kan du nesten være sikker på at det kommer en Dieter, og hvis du skulle være så heldig å få høre en tysk kasett (de er litt gammeldagse i tyskland) eller CD er det alltid en Dieter innvolvert. Dieter er liksom tyskernes svar på Ola Normann. Dieter og Ursula Schmitt. Altså en helt normal mann. Men dette er egentlig heller ikke mitt budskap i dag...
På lørdag etter LBK var vi (dvs noen) samlet rundt et kjøkkenbord. Det var da plutselig mora til Øyvind, Åse, ringte. Og spørsmålet dukket opp om hva faren til den nevnte gutten heter. Og faren heter så klart Knut Frode. Dette er jo et riktig fint navn, men Solveig ville gjerne være best og kom med sin fars meget eksotiske navn, Egon. Det hele handlet om litt det samme prinsippet som "min far er sterkere enn din!", og de (dvs Solveig) ville gjerne ha en avstemning av hvilket navn som var rarest av de to. Avstemningen ble det aldri noe av, og den skal det ikke bli noe av nå heller. Men nå nærmer jeg meg dagens budskap.
Det er så mange gøye navn i verden, og de blir jo ikke mindre morsomme når man kombinerer dem. Jeg kom da på noen gøye navnekombinasjoner; Ane Rikke (les fort), Felix Ernst, Bob Magnus, Erling Roger osv.. Det er jo da også litt morsomt hvis tre søsken heter Dag, Liv og Are. Hvis du da skal rope på dem, blir det sånn ca: Dagli(g)vare! Andre morsomme navn, og navnekombinasjoner er velkomne som kommentarer!

Dagens budskap er altså, navn er både gøy og praktisk, så lenge de brukes med varsomhet. Og hvis jeg ikke tar helt feil, så er det en Dieter i oss alle :)

Jeg vil avslutte denne posten med å ønske akkurat deg en flott dag!
PS: jeg oppfordrer alle til å leke at det er flere avsnitt i denne posten, for bloggen ville ikke samarbeide...

23 kommentarer:

Bjørn Stian sa...

Jeg syns det er dårlig gjort av foreldre å kalle dattera si for Mari-Janne. Tenk så stress å alltid måtte forklare at du ikke staver navnet ditt på vanlig Marianne-vis, men med bindestrek og J og hele pakka...

Ellers er Bjørn Stian ganske uvanlig, og derfor vil jeg gi litt kred til muttern og fattern som kom på det forslaget.

Anonym sa...

hehe, morsom post;) Navn er rare greier.. På P4 er det en nyhetsleser som heter merethe rikerø eller noe, men når ho sier det, sier ho det så raskt at det høres ut som "vi-rekker-det-ikke" derfor virker det som om at ho aldri har tid til å si navnet sitt etter nyhetssendinga...;)

Line sa...

jeg hørte om en som heter Dick Olav! det er ikke særlig vanlig navn spør du meg!

Anonym sa...

Navn er en fin ting..
og jeg er faktisk den eneste i heile verden som heter Espen Coward..
i'm the one and only på et hvis..

ha en heilt fanatisk dag...

Svein sa...

Hørt om han som heter Ole Johnny Ronny Reidar?

Hilde sa...

Synes synd på Ole Johnny Ronny Reidar. Man kan da ikke kalle ungen sin for det! Som en regel vil jeg si at to navn som kommer etter hverandre ikke skal rime. Det blir bare helt feil...

Ellers er jo Dick Olav et nyydelig navn! (hmmm...)

Martin sa...

Jeg vet om et søskenpar som heter May Kathtrine og Einar Otto Kristian. Litt overivrige foreldre?
Jeg er også veldig imot navn som er så lange at de ikke får plass i rutene i et standardskjema. Min datter skal hverfall aldri heter Charlotte Alexandra Marielle Rødland, det er hvertfall helt sikkert.
Forresten så gleder jeg meg til å se hva som skjer med Marens navn når hun gifter seg med Stian, blir det Maren Kristine Berg-Thommassen Hellgren?

Martin sa...

det skal sies at gamlesjefen min heter Vigleik Skripeland.

...bare så det er sagt...

Anonym sa...

Det feteste navnet er nok Arnt Steven!! :)

Hilde sa...

Ellers kan jeg jo nevne et eksempel fra skisportens verden. Her er det snakk om Tord Asle og Gard Filip Gjerdalen. Tror også de har litt overivrige foreldre.

Anonym sa...

det hadde vært veldig kult hvis du hadde giftet deg med skihopper Tom Hilde, Hilde. Da hadde du blitt hetende Hilde Hilde, og hvis du absoulutt ville holdt på snekker navnet arnesen, hadde skihopperen fått navnet Tom Hilde Arnesen.
Tenkt på den? Det har du sikkert...

Hilde sa...

Joda har tenkt den tanken ja! Så klart jeg har planlagt å gifte meg med han, det hadde jo vært kjempe fint å hete Hilde Hilde=)

Anonym sa...

Ok, for det første så heter to av mine tremenninger Trond Harry og Bernt Elias, og for det andre så var det en av våre kjære raddiser på skolen som mente at vi ikke burde ha navn. Han synes det var så dumt når folk begynte å rangere de etter fine og stygge. Og når han fikk spørsmål om han synes vi bare skulle ha tall så gikk jo hvertfall ikke det for da blir jo de høyeste bedre enn de laveste. Hva vi skulle ha i stedet for visste han ikke helt. Det er ikke lett å skulle være rødstrømpe og ha svaret på alt de er imot.

Anonym sa...

På jobben har vi forresten både en Kjellfrid, Runhild, Sonett og Unni Svanhild (alle jenter).

torstein sa...

Du må ikke glemme louise Snider i tysken eller Heeelga;)

Hilde sa...

Selvfølgelig er det flere viktige tyskere! Helga og Louise Schneider er noen av dem.

Lisbeth, min samfunnslære-lærer fortalte om ei øy ho hadde vært på. Der hette alle 1,2,3 eller 4. De hadde vanlige navn også, men de ble ikke brukt så mye. Unge nr 1 hette 1, osv. Hvis du fikk mer enn fire barn, begynte man på begynnelsen igjen.

Vilde sa...

Jeg er glad for å ha et navn som ikke er sååå normalt. Det er litt gøy når vi Vilder ikke er så mange. Vilde har blitt mer vanlig nå da.Min søster gikk f.eks. i klasse med ei som het Sol Vilde Marie (ho var tvillingen til Birk Leo Andreas). Nå må det nevnes at jeg har hørt utallige tørre vitser knyttet til navnet mitt. Den vanligste er: Du kan hvis du vil det, Vilde! Eller no i den dur...
Men jeg er uansett glad jeg ikke heter Rita Peggy, som ei jeg hørte om! Ellers må jeg bemerke at det tar litt tid før du kommer til poengene dine, Teodorine.

Anonym sa...

Hvor mange poeng har vi???

Katrine sa...

Det finnes mange herlige navenkombinasjonen i denne forunderlige verden! min gamle nabo hette for eksempel Tomali, ellers har vi min fetter Dan Tommy eller min fars tante BENNY, eller vår alles kjære Trond Viggo Torjersen.. Min bror lagde en gang i tiden ei liste over hva barn ikke bør hete. Der finner man herlige kombinasjoer som Terje-Steven, Kurt Ronny, Tarjej Rolf, Kurt Bøgval (som forresten vår katt hette), Kai Johnny, Arnt Ronald osv osv..
Jeg skal hvertfall aldri gifte meg med en fra vestlandet, for der blir alle dobbeltnavn dobbelt så vittige som her, for de setter de gal vei! Thor Arne blir da til Arne Thor.. Ganske vittig det her! God post!

Anonym sa...

Vidar høres ut som en bestefar fra 1930. Men jeg er stolt av navnet mitt:) hehe..
se på de ordentlige gutta, Vidar Lønnarnesen, teisen,leiv vidar (pølser), et fotballalg som heter vidar. Er vel en som heter Vidar Busk au.. hehe..Men ingen slår Vidar Kleppe: Eg e ingen edderkopp, eg e ein lagspelar....haha
Navn er fet....

preikes

Anonym sa...

På skolen er det en som heter Tang (de er tre brødre fra Vietnam eller no) da de kom til Norge hørtes det ut som alle het Tang fordi vi ikke har alle de lydene de har der.. Det ble jo fort litt tungvindt..så den eldste fikk beholde Tang, den neste fikk navnet Tan og den yngste kunne velge nav selv... så nå heter de Tang, Tan og Kevin. Haha..fantastisk morsomt! :D

Katrine sa...

Listen er fullbrakt!! (se min blogg..)

torstein sa...

NÅ venter jeg i spenning på ny post!
Er den om gresshopper kanskje:P ?